sâmbătă, 11 februarie 2012

Preturile" PE METRU PATRAT" - corecte sau pacaleli ??

Ce inseamna valoarea raportata la suprafata , cu alte cuvinte "pretul pe metru patrat" ?
Exista ? Este ceva real,  concret ?

Rapuns:
DA, este ceva real, si anume este REZULTATUL RAPORTULUI FACUT INTRE VALOAREA CALCULATA A CONSTRUCTIEI  SI SUPRAFATA TOTALA CONSTRUITA DESFASURATA A  CONSTRUCTIEI .

Valoarea calculata  a constructiei= calculul facut de o persoana de specialitate ( nu de un "meserias"..!) reprezentand suma valorilor urmatoarelor elemente : materiale, manopera + transport materiale, deplasare lucratori, organizare santier, materiale marunte, pierderi tehnologice, lucrari mecanizate, manipulare materiale , consumabile, etc, etc

Suprafata totala construita desfasurata = suprafata totala insumata , a nivelelor constructiei( inclusiv grosime pereti, terase, balcoane, demisoluri, mansarde locuibile.

UNDE GRESIM, ce trebuie facut  ? :
-  Intrucat valoarea pe metru patrat este REZULTATUL UNEI CALCULATII , nu vom solicita niciodata rezultatul , fara sa punem la dispozitia celui de la care dorim oferta toate informatiile necesare : proiect,planuri, specificatii, detalii .
- nu vom considera corecta niciodata o asa zisa  "oferta" facuta doar pe baza unei suprafete .


Este "valoarea pe metru patrat" aceeasi ( adica este constanta..) la toate constructiile ?

Raspuns :  NU  !!

 Aceasta valoare depinde de foarte multi factori, nu numai de suprafata , si anume :
- complexitate constructie
- structura constructie
- materiale folosite la zidarie
- dimensionare elemente structurale( din proiect/evaluare)
- materiale finisaje, preferinte beneficiar
- echipamente instalatii, materiale folosite, combustibil disponibil
- tip si dimensionare termoizolatii
- tip si materiale tamplarie interioara si exterioara
- tip teren( plan/in panta)
- locatie lucrare ( in oras/ izolata)
si ,in final - suprafata constructie

Exemplu :  Doua case executate dupa acelasi plan, la cheie, pentru beneficiari si in zone diferite,  au in 95 % din cazuri valori diferite !!!! ( desi nu numai suprafata este aceeasi, dar si modelul..) .Explicatia?  Factorii  mentionati mai sus nu sunt identici ,deci valorile sunt diferite..


Este adevarat ca valoarea calculata, raportata la metru patrat scade odata cu cresterea suprafetei constructiei?

Raspuns : Da.

Nu este vorba insa de o "reducere" de pret, sau un discount.., ci numai de faptul ca ,raportate la o suprafata mai mare, valoarea anumitor elemente este mai mica, ducand la o valoare finala totala pe unitatea de suprafaat..mai mica.

Exemple:
- la o casa de 70 mp folosim o centrala termica de 24 KW, in valoare de 2000 lei. Aceeasi centrala o folosim si la o casa de 140 mp, si va costa tot 2000 lei. Valoarea aferenta aparatului pentru casa mai mica este de 28.57 lei/mp, iar pentru casa mai mare ( dubla ca suprafata) este doar 14.29 lei/mp ( adica jumatate!!)

- daca prim acasa are doar parter ( 70 mp)si a doua parter si etaj ( 70mp+70 mp), valoarea acoperisului si a invelitorii va fi identica la cele doua case (!), deci mai scumpa de doua ori, raportata la suprafata, la casa mai mica, fata de casa mai mare.
Si asa mai departe..

Concluzia- cu cat o constructie este mai mica , cu atat valoarea raportata la suprafata( valoare /mp) va creste !!

Care este totusi marja de eroare la o oferta " pe metru patrat"?

Raspuns:  intrucat la acest moment, valoarea totala a construtiei unei case, raportata la suprafata construita, se poate cifra, la rosu,  intre 130 eur/mp( pt constructii cu suprafete mari, simple..) si 260 eur/mp ( constructii mici/medii, mai complexe) , iar la cheie, intre 285 - 520 eur /mp( cu aceleasi considerente), este vorba de o marja de eroare cuprinsa intre 80-100% (!!!)

Cat priveste valoarea manoperei raportata la suprafata (" manopera pe metru patrat"), veti primi intotdeuna "oferte" eronate ( intentionat !), in scopul "agatarii" lucrarii, deoarece ofertantii se refera exclusiv la montaj ,nu si la  elemente ca : deplasare lucratori, organizare santier, materiale marunte, pierderi tehnologice, lucrari mecanizate, manipulare materiale, hrana,consumabile,  etc, etc- toate acestea cumulate fiind mai mari decat manopera efectiva..( generand deci o marja de eroare de peste 100%- dublul valorii initiale !!)


CONCLUZIE :
    NU SOLICITATI SI NU ACCEPTATI ASA NUMITE "OFERTE DE PRET /METRU PATRAT " !!!

   Aveti toate sansele sa gresiti cu pana la DUBLUL valorii reale a le constructiei dorite  !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu